Blogs

Wat doet een aankoopmakelaar?

Vraag jij je ook af wat een aankoopmakelaar doet?

Een makelaar helpt mensen bij het verkopen óf kopen van een huis. Je schakelt een makelaar in als je je huis wilt verkopen. Maar dit kun je ook doen op het moment dat je een huis wilt gaan kopen. Dan heet jouw makelaar een 'aankoopmakelaar'. Een makelaar kan niet tegelijk optreden voor zowel de verkoper als de koper. Als makelaar kun je nou eenmaal niet béide belangen tegelijkertijd behartigen. Waar een verkoopmakelaar alle belangen behartigt van de verkopers van een woning, daar treedt de aankoopmakelaar juist op voor jouw specifieke belangen als koper. 

Wat betekent dit in de praktijk? 

'Belangen van een koper behartigen', wat betekent dat in de praktijk? Wat dóet een aankoopmakelaar voor je? Een aankoopmakelaar staat je als adviseur bij tijdens het hele aankooptraject van een nieuwe woning. Dat kan al beginnen bij het zoeken naar een volgend droomhuis. Als je zelf een leuk huis hebt gevonden, kun je ook op dat moment een aankoopmakelaar inschakelen. De aankoopmakelaar zal met je meegaan bij de bezichtiging van het huis en het samen met jou goed bekijken. Belangrijk is daarbij bijvoorbeeld om een beoordeling te geven van de bouwkundige staat door in kaart te brengen wat er nog aan onderhoud binnen of buiten zou moeten gebeuren en welke kosten dat met zich mee zou brengen. 

Een aankoopmakelaar kijkt ook naar de praktische kant of naar dingen waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht: naar de indeling van het huis, naar de ligging, de zonstand in de tuin, lichtinval of isolatie. Aspecten die belangrijk zijn als je in de toekomst het huis zelf weer wilt verkopen. 

Uiteraard komt ook de vraagprijs van de woning aan de orde. Daarbij kijkt de aankoopmakelaar bijvoorbeeld naar recente verkopen van vergelijkbare woningen uit de buurt en houdt rekening met de positieve en minder positieve kanten van het huis. Ook de specifieke marktomstandigheden voor het huis zijn heel belangrijk: zijn er meer kapers op de kust? Of staat het huis al een paar maanden te koop? Al deze aspecten worden door de aankoopmakelaar bekeken en met jou besproken.

Kan een aankoopmakelaar helpen met het papierwerk? 

Ja, ook al het papierwerk dat bij een nieuwe woning komt kijken, pakt de aankoopmakelaar op. De makelaar zorgt dat je over alle relevante documentatie beschikt om door te nemen, maar leest ook zelf alles door om te zien of er bijzondere zaken in staan. Bijvoorbeeld om te checken of de poort die achter een tuin loopt wel gebruikt mag worden. Of om te kijken hoe het huis wordt opgeleverd en om bijzondere voorwaarden door te nemen en uit te leggen. 

Bieden? 

Helemaal enthousiast geworden over een huis? Het doen van het bod kun je, uiteraard in overleg, ook overlaten aan de aankoopmakelaar. Daarbij let de aankoopmakelaar op jouw belangen, maar houdt ook rekening met de marktomstandigheden van dat moment. Een makelaar is dagelijks betrokken bij het kopen en verkopen van huizen, dus die expertise gebruikt een aankoopmakelaar bij het uitbrengen van een bod.

Als de deal eenmaal gesloten is, helpt de aankoopmakelaar met het koopcontract en begeleidt je tijdens het hele proces wat nog volgt in aanloop naar de overdracht bij de notaris. De makelaar weet precies hoe het koopcontract is opgebouwd, wat er in zou moeten staan en ook wat niet. Daarbij houdt de aankoopmakelaar ook telkens weer jouw belang in het oog.

Meer weten? 

Ben jij ook op zoek naar een nieuw huis in Delft, Delfgauw, Emerald, Pijnacker, Ypenburg, Nootdorp, Den Hoorn, Rijswijk? En op zoek naar een eigen adviseur die je van A tot Z door het aankoopproces helpt? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking! Tot gauw!

Wat doet een aankoopmakelaar? Terug naar overzicht