Je huis isoleren? Overzicht van de mogelijkheden!

Je huis isoleren lonend voor het milieu en je portemonnee? Check hier de mogelijkheden en wat je per jaar kunt besparen.

Dubbele beglazing

Misschien een inkoppertje, maar met hoogrendement glas in plaats van enkel glas, kun je toch zo’n € 240,- per raam per jaar besparen! Bovendien zit je er wat comfortabeler bij.

Let op! Niet elk isolerend glas is geschikt voor elk type kozijn of elke woning. 

Vloerisolatie

Warme voetjes, minder vocht en elk jaar minimaal zo’n € 160,- per jaar besparen? Isoleer je vloer aan de onderzijde. Er zijn diverse methodes die afhankelijk zijn van je type vloer en je kruipruimte. Is je kruipruimte te laag, denk dan na over een bodemafsluiter.

Dakisolatie

Stoken voor de vogels? Veel warmte gaat verloren via ongeïsoleerde daken. Een geïsoleerd dak houdt de woning warmer in de winter en koeler in de zomer. Daarnaast kun je toch al gauw zo’n  € 500,- per jaar besparen!

Dakisolatie kan zowel aan de binnen- als buitenkant, maar let op dat het goed wordt uitgevoerd, anders kunnen er problemen ontstaan.

Gevelisolatie

Gevelisolatie voorkomt dat de warmte door de muren naar buiten verdwijnt. Je kunt de ongeïsoleerde spouwmuur vullen met isolatie of de muur aan de binnen- of buitenkant isoleren. Je kan voor een tussenwoning zo’n € 200,- per jaar besparen en voor een hoekwoning zelfs € 500,- per jaar!

Zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken. Hierdoor kan je energierekening een stuk lager uitvallen of kun je zelfs energie leveren. De besparing is afhankelijk van het aantal panelen en de zonligging.

Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin als op een plat dak. Zorg voor een goede installateur en check of je in jouw gebied geen vergunning hoeft aan te vragen (bijvoorbeeld in een beschermd stadsgezicht).

Pelletkachel

Een gezellig vuurtje en besparen op gas?
Een pelletkachel is een kachel die brandt op geperste houtkorrels (pellets). Je kan er alleen je woonkamer mee verwarmen, maar ook je hele huis. Je hebt dan een pelletkachel-c.v. nodig en een apart warmwatertoestel.

Let op! De woning heeft wel een rookkanaal/ schoorsteen nodig die tot voorbij de nok van het dak loopt of de mogelijkheid om een rookkanaal aan te leggen. Je bespaart gas, maar je moet wel pellets aanschaffen en opslaan. Hiervoor heb je ca. 1 tot 5 m3 opslagruimte nodig.

energiebesparing isolatie.jpg