Kosten bij het kopen van een huis?

Welke kosten maak je bij het kopen van een huis? 

Het kopen van een huis doe je maar een paar keer in je leven, het is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven die je zult doen! Welke kosten komen er, behalve de koopprijs van het huis, bij als je een huis koopt? 

Bestaande bouw

We gaan uit van de koop van een bestaande woning. Je betaalt in ieder geval 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van de woning. De notaris waar de overdracht van het huis plaats vindt, zorgt voor de betaling van deze overdrachtsbelasting.

Notariskosten

De notaris zorgt voor uitvoering van de koopovereenkomst die je als verkoper en koper hebt getekend. Als koper mag jij de notaris uitkiezen. De notaris zorgt voor de uitvoering van de koopovereenkomst door een akte van levering. Hiervoor rekent de notaris een vast tarief en daarnaast zijn er een aantal bijkomende kosten voor de opzegging van je huidige hypotheek (als je al een koophuis hebt). 

Financieringskosten

Als je voor de aankoop van je nieuwe woning een hypotheek nodig hebt, krijg je te maken met een aantal kosten in verband met het regelen van deze hypotheek. Zo zal de financieel adviseur die voor jou de hypotheek verzorgt, hier kosten voor in rekening brengen.

Ook zul je vaak een taxatie moeten laten uitvoeren van je nieuwe woning in verband met de aanvraag van de nieuwe hypotheek. Ook de notaris rekent kosten voor het passeren van de hypotheekakte. 

Andere kosten

Denk ook aan andere bijkomende kosten wanneer je een woning koopt. Bijvoorbeeld voor het inschakelen van je eigen adviseur: een aankoopmakelaar. Of denk aan de kosten van een bankgarantie als je de waarborgsom niet uit eigen middelen kan betalen. Denk ook aan de kosten van een bouwkundig rapport. Bij een bestaande woning is het heel verstandig om voor het tekenen van de koopovereenkomst een bouwkundig rapport van de woning te laten maken. Hiermee heb je een goed overzicht van de onderhoudsstaat van de woning en inzicht in de onderhoudskosten die je nog moet maken om de woning in goede conditie te krijgen.

 

 

 

bijkomende kosten kopen huis.jpg